Super Power- סיום מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין ואיך היא תשפיע על הזדמנויות ומכירות של יצואנים ישראלים
- גלי יהודה מכירות לארה"ב
- 1 בינו׳ 2020
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 5 במאי 2020

זה מגיע אחרי שנתיים סוערות ומיסוי בהיקף של 20%-30% על סחורות בהיקף של למעלה מחצי טריליון דולר מתוצרת סין, ארה"ב מפרסמת כי נחתם שלב #1 בהסכם עם סין מתאריך 23.12.19
רגע לפני מה שהושג בהסכם – כדאי במאמר מוסגר להודות על כך שארה"ב היא זו שניהלה את התהליך כי מדובר בתרבות שמבינה ש WIN-WIN זו לא רק אמירה אלא דרך חיים, והאופן היחיד שבו שפע מושג.
כל Win Lose תמיד יהפוך ל Lose- Lose.
במהלך שביצעה ארה"ב בשנתיים האחרונות היא יישרה קו לא רק עבור יצרנים אמריקאים אלא שההישגים הנפלאים שהשיגו יהיו טובים לכל העולם, וסין תחל להתנהל כמו שהיא אמורה להתנהל כמעצמה כלכלית שהינה חלק מקהילה עסקית כלל עולמית המחויבת לתהליכים בסיסיים כנים והוגנים (עד כמה שאפשר).
יש לציין את התחייבותה של סין להגדיל באופן משמעותי את היקף הרכש של תוצרת אמריקאית – ולכל היצואנים שבוחנים את פיתוח שוק זה, כדאי לקחת בחשבון כי זו דלת אחורית לשוק הסיני, שוק שלא רק שקשה לפיתוח יצוא, אלא אף לא פשוט לקבל את התקבולים.
נקודה מהותית נוספת שעוגנה בהסכם היא יישום פתרון מחלוקות ואכיפה באופן מהיר ויעיל – נקודה מהותית עבור ארה"ב שכן מלחמת הסחר פרצה בגין גניבת קנין רוחני של חברות אמריקאיות וריגול תעשייתי.
בקיצור כעת סין אמורה לשחק במגרש של הגדולים – לפי הכללים, ואלו כוללים:

קניין רוחני – החל מזיוף סחורות דרך סימנים מסחריים וכלה במיקומים גאוגרפיים – מעת חתימת ההסכם האכיפה תהיה משמעותית – ע"י 2 הצדדים אך סין ברת חבות.
העברת טכנולוגיות –פרק זה בהסכם של שלב העברת

הטכנולוגיות מקיף במיוחד, סין חייבה יצרנים של חברות זרות להעביר את הטכנולוגיות שלהם ליצרנים סיניים כתנאי לכניסה לשוק הסיני, ו/או קבלת אישורים אדמיניסטרטיביים, ו/או קבלת יתרון מאת הממשל בסין – לא עוד.
בסעיף זה סין מחויבת לשקיפות, הגינות, ולא לבצע כל מניפולציות / התערבות בתנאי הסחר בשוק, האמריקאים לא עצרו שם, הם דרשו וקיבלו מהסינים התחייבות להימנע מהטיית השקעות חוץ (כולל באמצעות תמיכה), שמטרתן רכישת טכנולוגיות זרות היוצרות שיבוש בסקטורים תעשייתיים (הצבת חסמים).

חקלאות - לנושא זה כדאי להקדיש תשומת לב מיוחדת, הנשיא טראמפ דאג היטב לליבת בוחריו, פרק זה בשלב #1 של ההסכם מדובר על הסרת חסמים מיבנית לסחר הוגן ויכלול גידול דרמטי ביצוא תוצרת חקלאית מארה"ב באופן שיגדיל משמעותית את הכנסות החקלאים בארה"ב ואת פיתוח האזורים הכפריים במחוזות אלו, יש לקחת בחשבון שבקבוצה זו מעבר למוצרים חקלאיים, נכללים גם מזון לתינוקות, מוצרים חקלאיים נוספים, תוספי תזונה לבעלי חיים מזון לבעלי חיים ומוצרי ביוטכנולוגיה.
למה לשים לב, הצרכן הסיני אינו בוטח בתוצרת אורגנית סינית, הוא לא בדיוק סומך על האישורים המקומיים אך הוא כן סומך על אישורים אמריקאיים כך שלמרות שסין הטילה מכסים על תוצרת חקלאית אמריקאית - זו עדיין מעניינת את הצרכן הסיני שיוכל להרשות אותה לעצמו.

שירותים פיננסיים - הנשיא טראמפ דאג לנותני שרותים פיננסיים ובכלל אלו לבנקאות, ביטוח, ביטחון, כרטיסי אשראי, ודירוגי אשראי, באמצעות הסרת חסמים ויכולת לפעול בשוק הסיני ולהתחרות במישור אחיד עם חברות מקומיות על מתן השרותים.

מטבע – במשך שנים רבות סין ביצעה מניפולציות כלכליות באמצעות המטבע שלה על ידי פיחות למול הדולר בכדי שהסחורות תוצרת סין יהיו זולות וכדאיות לרכישה. לא עוד. ההסכם כעת מחייב את הממשל בסין לחדול ממהלכים אלו, להגביר שקיפות, להתחייב לסטנדרטים גבוהים של פרקטיקות מקובלות במאקרו-כלכלה, אך בנוסף סין תספק מכניזם שיאפשר אכיפה וחבות באם תבצע תמרונים ביואן.

הגדלת רכש של מוצרים תוצרת ארה"ב- יצואנים ישראלים שימו לב לקטגוריות הבאות, שכן סין חתומה על רכש מינימלי של 200$ מיליארד דולר של מוצרים מתחום (בעיקר): מזון, חקלאות, מאכלי ים, אנרגיה (מוצרים ושירותים), עוד יש לשים לב כי רכש מינימלי זה אמור להמשיך עד שנת 2021 בכדי לאזן את יחסי הסחר בין המעצמות.

בוררות בסכסוכים – בחלק זה של ההסכם ווידאו הצדדים כי כל מחלוקת ניתן יהיה לפתור באמצעות דרג מדיני ודרג יחסית זוטר, אך הדגש ניתן לאכיפה ויישום של ההסכם, באופן מהיר, כולל נקיטה באמצעים שכל צד רואה לנכון
כאן יש להבין משהוא מרתק, מה ארה"ב נתנה בתמורה? בתור התחלה - אין עדיין הסרה של המכסים – אך החלו לאפשר ליבואנים, ספקים קמעונאים וכד' להגיש בקשה לצמצום / הקלה במכסים, המשמעות היא שההגנה על יצרנים אמריקאים ושותפים לסחר עומדת בעינה ולא רק זאת ארה"ב עדיין מחזיקה "אקדח לרקה של סין" בכדי לוודא שלא ייווצר מצב שבו נחת ההסכם אך סין חוזרת לבצע מניפולציות.
בנוסף לכך ארה"ב לא תעלה את המכסים שתכננה להעלות בדצמבר ואת 15% מיסוי שהוחל בספטמבר יורד ל 7.5%
יצרנים ישראלים, להגדיל סיכויים ולצמצם סיכונים
שותפים לסחר עם ארה"ב (אזור סחר חופשי ללא מכסים) הם : אוסטרליה, בחריין, קנדה, צ'ילה, קולומביה, קוסטה-ריקה, הרפובליקה הדומיניקנית, אל סלבדור, גואטמלה, הונדורס, ישראל, ירדן, קוריאה הדרומית, מקסיקו, מרוקו ניקרגואה, עומן, פנמה, פרו וסינגפור. אז חשוב לקחת בחשבון כיצואן ישראלי אם המתחרה שלכם לא מייצר באחת ממדינות אלו, הסיכוי להתחרות בשוק האמריקאי גדל.
על מנת לפקטר את הסיכוי – דקה על כלכלה:
תושבי ארה"ב מהווים פחות מ 5% מאוכלוסיית העולם, אך מעצמה זו מניבה 20% מכלל הרכש של אוכלוסיית העולם, ובתחום הקמעונאות מייצגת 25% מהמחזור הכלל עולמי עם מחזור מכירות של מעל 6 טריליון דולר בשנה (הקמעונאות בארה"ב מהווה 30% מהתל"ג).
בעת זו ליצרנים ויצואנים ישראלים הזדמנויות מדהימות – לא רק לפיתוח השיווק והמכירות לארה"ב אלא גם לפתיחת דלת לשוק בסין ע"י פיתוחי שיתופי פעולה עם יצרנים וקמעונאים בארה"ב, והזדמנות זו מגיעה בזמן שהמשק הישראלי מצוי בנקודה של האטה מהותית, התעשיות המסורתיות בארץ מצויות במצב לא פשוט, רשות המיסים מדווחת על ירידה בגביה של 2 מיליארד ₪ מיסים מתחת ליעד – עבור השוק הישראלי, מדובר במצב לא פשוט כלל בעיקר אם ניקח בחשבון את רמת המיסוי הגבוהה בארץ – כאשר בוחנים את הירידה בהכנסות, זו הרבה יותר גדולה מ 2 מיליארד ₪.

בחינה של יצוא הסחורות מישראל לארה"ב ירד בין 2015 – ספטמבר 2019 בכ 4 מיליארד דולר (נתון מתוך לשכת הסטטיסטיקה בארה"ב והפוך לנתונים המפורסמים ע"י לשכת הסטטיסטיקה הישראלית). בעת זו הנשיא טראמפ לא רק שמחזק את כלכלת ארה"ב ומפתח מקומות עבודה שמטרתם העצמת הכלכלה האמריקאית וחיזוק מעמד הביניים, אלא גם פותח דלת אחורית לכל השותפות לסחר החופשי עם ארה"ב ליהנות מהגידול הצפוי.
מאז שנכנס נשיא זה לבית הלבן יש שפל ברמת אבטלה וגידול של 15% בהכנסה הפנויה של האזרח האמריקאי מאז 2017.
יש לקחת בחשבון שבשנים האחרונות הצרכן האמריקאי השתנה – הדיאלוג הנפוץ בקרב ספקים / קמעונאים / מומחים אמריקאים הוא הצורך בפרסונליזציה, אך כאשר קוראים לילד שמו מדובר בקריסת אמון שהביאה לחוסר נאמנות של הצרכן.
חוסר נאמנות זו גרמה לסגירת חנויות, פשיטות רגל של רשתות (דוגמת TOYS R US) ושינויים ארגוניים ומבניים של חברות רבות (מכירת טיפאני) ועוד.
חשוב לקחת בחשבון שמדובר בעולם ובצרכן שונים לחלוטין וכי כיום הצלחת מכירות בשוק זה נסמכת באופן אקוטי (הרבה יותר מבעבר) על אנליזות הוליסטיות מתודיות ויסודיות, המשלבות אפיונים רבים מרמת ציבור צרכנים (דמוגרפיות וגילאים שונים) וכלה מאנליזות מיקרו ומאקרו שוק וקמעונאים (ספקים שנכחו בפגישות אסטרטגיות / line review עם קניינים מתחילים להבין), אז איך שלא הופכים להתאהב בצרכן ולאהוב את המוצר, רק הצרכן הוא זה שיניב עבורכם את השוק.
בהצלחה!
Comments